Вартість б/в кавомашин: чому вибір лише за ціною — не діє

Posted on

Ціна кавомашини здебільшого залежить від рівня ТО, а не популярності виробника. Зовнішній вигляд двох однакових б/в моделей може бути ідентичним, а результат купівлі — різним. 

Поговоримо про ціноутворення на прикладі ТО кавомашини Saeco Vienna у Німеччині.

Пiдхiд 1. Аппарат більш-менш справний і може готувати каву. Такі моделі перед продажем можуть просто добре вимити і, якщо пощастить, змастити заварювальний блок.  Їх стартова вартість становитиме близько 60 євро, а після перетину кордону сягне відмітки у 75 євро. 

Пiдхiд 2. Якщо продавець більш відповідальний, то він почистить/замінить гідросистему та помпу. Ціна кавомашини зросте до 110 євро.

Пiдхiд 3. Коли ж додасться заміна щіток, захисної шайби на кавомолці, яка протирається під час роботи кавомашини, та очищення самої кавомолки, ціна підвищиться до 130-140 євро.

Пiдхiд 4. Додатково розглянемо заміну термопасти на датчиках бойлера та перевірку на справність ТЕН бойлера. Якщо встановлений бойлер містить ущільнювачі, їх теж доведеться замінити, щоб убезпечити аппарат від протікань. Додамо сюди нормалізацію температури кави, яку буде видавати кавомашина. З таким рівнем обслуговування машина коштуватиме 150-160 євро, а заміна змазки редуктора та перевірка датчиків підвищить вартість ще на 5-10 євро.

Отже, обирати б/в кавомашину, порівнюючи їх вартість з новими моделями — програшна стратегія. 

Достатній рівень обслуговування не обмежується лише цими чотирма підходами. Ми не брали до уваги заміну елементів корпусу та варочного блоку, хоча нерідко у люльці бойлера утворюються тріщини. Також доволі часто кавомашини потребують ремонту плати управління. Саме тому при купівлі б/в моделей треба зважати на капітальний ремонт. Апарат, який пройшов якісне ТО, просто не може коштувати менше 3,000 гривень. 

Перед купівлею зважайте на свої потреби і можливості. На жаль, блискучий корпус дешевої кавомашини може обійтися дорожче, ніж повністю відремонтований кавовий апарат.